Τα γυαλιά ηλίου σήμερα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, αφού απορροφούν το 99-100% της ηλιακής ακτινοβολίας. Η υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αμφιβληστροειδοπάθειες κα. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να μας προστατεύουν τα γυαλιά είναι να έχουν απορροφητικούς φακούς και όχι έναν απλά χρωματισμένο φακό.

     Δυστυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν γυαλιά ηλίου αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά παραμορφώνουν τις εικόνες (χρωματικά κυρίως) και προκαλούν αίσθημα κόπωσης σε αυτόν που τα φοράει.

     Είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά παρά να φοράει μη απορροφητικά. Αυτό γιατί τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο και έτσι να εμποδίζει την είσοδό της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι. Με τη χρήση μη απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει με αποτέλεσμα να δέχεται ολόκληρη την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

     Αγοράζοντας γυαλιά από πλανόδιους αξίας 5 ευρώ ρισκάρουμε την υγεία των ματιών μας την οποία και θα πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά στο μέλλον. Τι είναι καλύτερο λοιπόν, να είμαστε στη μόδα με μια φθηνή λύση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα ή να είμαστε στη μόδα δίνοντας μερικά χρήματα παραπάνω και επενδύοντας στην υγεία μας; Εξάλλου είναι γνωστό ότι στα οπτικά καταστήματα μπορούμε να βρούμε απορροφητικά γυαλιά ηλίου με 50-100 ευρώ.

     Πιστοποιημένα γυαλιά ηλίου μπορούμε να βρούμε χωρίς αμφιβολία μόνο στα καταστήματα οπτικών. Εκεί εκτός από τους απλούς απορροφητικούς φακούς μπορούμε να βρούμε γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς (polarized) οι οποίοι εξαλείφουν το θάμβος των αντανακλάσεων και προσφέρουνε πιο άνετη όραση.

     Τα απορροφητικά γυαλιά δεν είναι απαραίτητα σκουρόχρωμα. Μπορούν να είναι και άκρως ανοιχτόχρωμα. Τα γυαλιά με ανοιχτόχρωμους και ιδιαίτερα αυτά με χρωματιστούς φακούς χρησιμοποιούνται κυρίως το χειμώνα και γενικότερα της μέρες που έχει συννεφιά. Μη ξεχνάμε ότι ακόμα και χειμώνα η υπεριώδη ακτινοβολία μας προσβάλει.

  Στις μέρες μας, πολλά παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία χρειάζεται να φορούν γυαλιά οράσεως ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε αμετρωπία τους. Για να φτάσουν όμως σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος.

   Ο προληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο και ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και συνεχίζει στον έκτο μήνα, στο πρώτο χρόνο, στο τρίτο, στο πέμπτο και μετά ανά έτος.

   Όταν γίνει η διάγνωση και το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια γυαλιών οράσεως, τότε ο γονέας οφείλει να το οδηγήσει σε ένα οπτικό κατάστημα. Ποια είναι όμως τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη;

   Αρχικά πρέπει να δοθεί προσοχή στο σκελετό. Στη περίπτωση που το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία και η μυτούλα του δεν έχει σχηματιστεί ακόμα, καλό είναι να προτιμηθούν σκελετοί που έχουν επιρρίνια (συνήθως μεταλλικοί). Αυτό θα βοηθήσει στο να στέκονται σταθερά τα γυαλιά στο προσωπάκι του. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως είναι η σχολική, προτιμούμε τους κοκάλινους σκελετούς οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα.

   Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του προσώπου που θα κάθεται ο σκελετός. Σε καμία περίπτωση το παιδί δε πρέπει να κοιτάζει πάνω από το σκελετό. Αυτό το επιτυγχάνει ο οπτικός με τη σωστή εφαρμογή του σκελετού στο πρόσωπό του παιδιού, με αποτέλεσμα να κοιτάζει από τα κέντρα των φακών.

   Ο σκελετός δεν πρέπει να προεξέχει κροταφικά από το πρόσωπο, ούτε να στηρίζεται στα μαγουλά του. Πρέπει σχεδόν να μη καταλαβαίνει ότι τον φοράει.

   Το υλικό του φακού που επιλέγουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οργανικό και ακόμα καλύτερα, αν το παιδί είναι πολύ ζωηρό, polycarbonate. Έτσι, οι φακοί δε σπάνε εύκολα όπως αυτοί από κρύσταλλο.

   Ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες, που στην αρχή βγάζουν τα γυαλιά τους και δε τα θέλουν, υπάρχουν ειδικά κορδονάκια τα οποία εφάπτουν στο κεφαλάκι και τα κρατάει σταθερά.

   Από τη στιγμή που το παιδί φορέσει γυαλιά, θα πρέπει να εξετάζεται συχνά από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα κρίνει αν και πότε αυτά θα πρέπει να αλλαχθούν. Τα νήπια συνήθως εξετάζονται κάθε 6 - 12 μήνες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε δύο χρόνια περίπου.

Γεωργία Λιάκου - Οπτικός