Παιδική όραση και σωστή επιλογή γυαλιών οράσεως

  Στις μέρες μας, πολλά παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία χρειάζεται να φορούν γυαλιά οράσεως ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε αμετρωπία τους. Για να φτάσουν όμως σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος.

   Ο προληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο και ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και συνεχίζει στον έκτο μήνα, στο πρώτο χρόνο, στο τρίτο, στο πέμπτο και μετά ανά έτος.

   Όταν γίνει η διάγνωση και το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια γυαλιών οράσεως, τότε ο γονέας οφείλει να το οδηγήσει σε ένα οπτικό κατάστημα. Ποια είναι όμως τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη;

   Αρχικά πρέπει να δοθεί προσοχή στο σκελετό. Στη περίπτωση που το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία και η μυτούλα του δεν έχει σχηματιστεί ακόμα, καλό είναι να προτιμηθούν σκελετοί που έχουν επιρρίνια (συνήθως μεταλλικοί). Αυτό θα βοηθήσει στο να στέκονται σταθερά τα γυαλιά στο προσωπάκι του. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως είναι η σχολική, προτιμούμε τους κοκάλινους σκελετούς οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα.

   Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του προσώπου που θα κάθεται ο σκελετός. Σε καμία περίπτωση το παιδί δε πρέπει να κοιτάζει πάνω από το σκελετό. Αυτό το επιτυγχάνει ο οπτικός με τη σωστή εφαρμογή του σκελετού στο πρόσωπό του παιδιού, με αποτέλεσμα να κοιτάζει από τα κέντρα των φακών.

   Ο σκελετός δεν πρέπει να προεξέχει κροταφικά από το πρόσωπο, ούτε να στηρίζεται στα μαγουλά του. Πρέπει σχεδόν να μη καταλαβαίνει ότι τον φοράει.

   Το υλικό του φακού που επιλέγουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οργανικό και ακόμα καλύτερα, αν το παιδί είναι πολύ ζωηρό, polycarbonate. Έτσι, οι φακοί δε σπάνε εύκολα όπως αυτοί από κρύσταλλο.

   Ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες, που στην αρχή βγάζουν τα γυαλιά τους και δε τα θέλουν, υπάρχουν ειδικά κορδονάκια τα οποία εφάπτουν στο κεφαλάκι και τα κρατάει σταθερά.

   Από τη στιγμή που το παιδί φορέσει γυαλιά, θα πρέπει να εξετάζεται συχνά από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα κρίνει αν και πότε αυτά θα πρέπει να αλλαχθούν. Τα νήπια συνήθως εξετάζονται κάθε 6 - 12 μήνες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε δύο χρόνια περίπου.

 

Γεωργία Λιάκου - Οπτικός