ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ

     Τα γυαλιά ηλίου σήμερα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, αφού απορροφούν το 99-100% της ηλιακής ακτινοβολίας. Η υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αμφιβληστροειδοπάθειες κα. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να μας προστατεύουν τα γυαλιά είναι να έχουν απορροφητικούς φακούς και όχι έναν απλά χρωματισμένο φακό.

     Δυστυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν γυαλιά ηλίου αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά παραμορφώνουν τις εικόνες( χρωματικά κυρίως) και προκαλούν αίσθημα κόπωσης σε αυτόν που τα φοράει.

     Είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά παρά να φοράει μη απορροφητικά. Αυτό γιατί τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο και έτσι να εμποδίζει την είσοδό της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι. Με τη χρήση μη απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει με αποτέλεσμα να δέχεται ολόκληρη την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

     Αγοράζοντας γυαλιά από πλανόδιους αξίας 5 ευρώ ρισκάρουμε την υγεία των ματιών μας την οποία και θα πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά στο μέλλον. Τι είναι καλύτερο λοιπόν, να είμαστε στη μόδα με μια φθηνή λύση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα ή να είμαστε στη μόδα δίνοντας μερικά χρήματα παραπάνω και επενδύοντας στην υγεία μας; Εξάλλου είναι γνωστό ότι στα οπτικά καταστήματα μπορούμε να βρούμε απορροφητικά γυαλιά ηλίου με 50-100 ευρώ.

     Πιστοποιημένα γυαλιά ηλίου μπορούμε να βρούμε χωρίς αμφιβολία μόνο στα καταστήματα οπτικών. Εκεί εκτός από τους απλούς απορροφητικούς φακούς μπορούμε να βρούμε γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς (polarized) οι οποίοι εξαλείφουν το θάμβος των αντανακλάσεων και προσφέρουνε πιο άνετη όραση.

     Τα απορροφητικά γυαλιά δεν είναι απαραίτητα σκουρόχρωμα. Μπορούν να είναι και άκρως ανοιχτόχρωμα. Τα γυαλιά με ανοιχτόχρωμους και ιδιαίτερα αυτά με χρωματιστούς φακούς χρησιμοποιούνται κυρίως το χειμώνα και γενικότερα της μέρες που έχει συννεφιά. Μη ξεχνάμε ότι ακόμα και χειμώνα η υπεριώδη ακτινοβολία μας προσβάλει.